torsdag 8. august 2013

04.08 Valpetreff











I dag hadde deltagerne på treffet A-prøve og B-prøve trening.

Jeg var litt med og så på A-prøve treningen før vi hadde en runde med valpene.

I tillegg til Petra og Taiga var det med en valp til fra kullet.

Karina snakka om de fire hjørnesteinene Kontakt, Lydighet, Passivitet og Stadga.

Kontakt kan en trene i stadig nye miljøer og i alle situasjoner. Trene med hunden i front. Godisbelønning i starten, men den skal bort etter hvert. Holde opp hånda i stopp-posisjon og gi godis i ”blikk-linja”.

Lydighet omfatter Innkalling, Sitt og Fot. For å trene dette kan en utnytte hverdagssituasjoner. På tur bør forholde mellom fri og fot være 10 % fri og 90 % fot.

Innlæring av fot med kobbelet bare i venstre hånd. Begynne med å lokke med hunden og si ”fot” samtidig. Si mindre fot etter hvert. Hvis hunden drar, - fortsette å gå, ikke stoppe opp. Stopp fører gjerne til at hunden ”pendler”.

Ift passivitet sa Karina at hunden genetisk har med seg en av-knapp, og det gjelder å beholde den. Viktig å håndtere ting I situasjonen. Trene kontakt hvis hunden blir stressa. Vende hunden rygg mot aktiviteten.

Stadga definerte Karina som ”motstå fristelsen av bevegelse”. Vi må først og fremst ha en lugn hund, før vi kan få til alt det andre. Viktig med stadga, altså.

Hun har tro på å la valpene se kast uten å hente. En kan kaste dummy, for så å bryte, snu og gå i den andre retningen. Og trene kontakt. Det med å slippe en sånn fristelse er gjerne verre enn å sitte og se på at den blir kasta.

Det ble litt snakk om piping. Om en opplever at hunden piper, kan en stenge den av fra aktiviteten; - si nei, for så å trene kontakt. Og piping er heller ikke lov i hverdagen.

--

Så var det tid for en liten runde med hver valp, og Petra og jeg var først ute. Joda, jeg ble unektelig litt nervøs av at oppdretteren stod og vurderte oss. Synes jeg fikk dårlig kontakt med Petra under fot-gåing, at det ble mye snusing i bakken. Det var som om hun brøt kontakten umiddelbart etter å ha fått godbiten.

Men, veldig bra stadga og bra apportering hadde hun, selv om hun var litt nølende i opptaket på den lille dummyen (hun hadde aldri sett en sånn dummy før). Veldig bra avlevering.

Litt råd fra oppdretteren. Trene på å beholde kontakten etter å ha fått godis. Lurt at hunden ikke er vant med at vi må ta på den for å korrigere, - dette får vi nemlig ikke lov til på prøve. Dessuten får vi ikke tatt på hunden på avstand.

La gjerne hunden sitte en stund før avlevering. Beholde roen, vente med å legge vekk dummyen og ta på kobbel. Hunden skal bare bli sittende i front.

Ellers minnet Karina om å være forsiktig med krav ift avlevering. At hundens 10 første apporter er viktig mtp på de minnesbilder den lager seg.

Også venter hun med å trene søk og stopp til grunnapporten sitter, fordi hun ikke bruker godis til denne form for trening, men bare apporter. Som belønning på stopp bruker hun tennisball, som hun kaster hunden på nært hold.

Så demonstrerte hun stopptrening. Hunden fikk sitt og bli mens hun gikk bortover veien og la ned en ”liksomdummy” underveis. Hun tok rett og slett litt gress som hun surra i hop og la ut. Så sendte hun hunden mot denne, blåste stopp og belønna med ball.

I begynnelsen krever hun ikke sitt på stoppen. Hvis det er langt hold kan hun belønne ved å gå mot hunden og kaste ball i været. Da blir jo dette en veldig hyggelig måte å nærme seg hunden på, som åpenbart ikke er en korrigering.

---

Det ble litt mer observering av gruppa som hadde A-prøve-trening både før og etter lunsj. Men, i 15-tida begav vi oss på hjemveien, før de var helt ferdige med treningen.

En veldig lærerik og interessant helg. Også har vi plotta inn dato for når Petras kull skal gjennomgå FART 1, så det blir ny tur til Sverige i høst. Blir interessant å se hvordan lille frøken Gul klarer de forskjellige momentene.


 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar