mandag 16. juni 2014

09.06 WT på Kalnes




















Oppe før 05 i dag og av gårde til Norges første offisielle Working Test på Kalnes Jordbruksskole. WTen var en del av det årvisse pinsearrangementet i Retrieverklubben.

 

Etter som påmeldingene begynte å strømme inn, viste det seg at det var veldig mange som ville ha med seg denne historiske begivenheten. Intet mindre enn 153 påmeldte, fordelt på de tre klassene. Med noen avmeldinger endte det med 55 startende i BK, 43 startende i AK og noe i underkant av 30 startende i EK.

Medhjelpere var rekruttert både fra deltagere og andre. De syv dommerne kom fra Norge og Danmark.

BK og AK gikk før lunsj og var begge delt i to puljer. Den første pulja hadde opprop allerede kl 07.30 på morgenen. Etter oppropet var det å begi seg ut i terrenget og fordele seg på de fem postene.

Deltagerne var blitt utstyrt med poengkort i fm registreringen og disse kortene tok en med seg rundt på postene, så kunne dommerne skrive på poengene etter hvert. De ferdig utfylte kortene ble levert så fort som mulig til sekretariatet etter hvert som vi alle fem postene var unnagjort.

Dette viste seg å være både effektivt og lærerikt. Sekretariatet fikk fortløpende inn resultatene og det var bra for deltagerne å få poengene umiddelbart. Dessuten nyttig å få en liten forklaring fra dommerne på hva en ble trukket for.

Hundene mine fikk først vente i bilen, med bakdøra på vid vegg og nedrulla vinduer. En varm og solrik dag til tross, i den åpne bilen var det helt grei temperatur.

Jeg hadde fått i medhjelperoppdrag å ta bilder, samt skrive reportasje fra arrangementet. Så, dermed benytta jeg anledningen til å få sett et par poster av AK og ta bilder der. Før pulje 2 i BK, og altså Petra skulle i gang.

Ja, det var jo helt vanvittig spennende å skulle ut med lille unghunden og konkurrere, - sånn på ordentlig. Jeg hadde lave forventninger til resultater på forhånd. Og tenkte at det sikkert ble noen nuller pga manglende markeringskompetanse.

Post 1, Petra, enkeltmarkering, dommer Britt-Elise Hjortnes Wold - 0 poeng

Vi stod her på toppen av en bakke og kastet gikk ned i noe buskas bak en rot, og vannet var ikke langt unna. Petra var kul og tyst og løp i riktig retning, men for kort. Dermed begynte hun å utrede litt andre deler av terrenget. Jeg fikk lov å kalle henne hjem og prøve på nytt, men det ble ikke noe bedre. Dagens første smultring, - altså.

Post 2, Petra, enkeltmarkering, dommer Hans Petter Grongstad, - 0 poeng

Her var det kast i oppoverbakke, og Petra gjentok i grunn noe av det samme som post 1. Men, da jeg fikk sende henne på nytt, klarte vi å løse oppgaven som en dirigering. Ut, stopp og søk til høyre. Så kom hun hjem med dummyen, dog på en ganske rufsete måte, mista den underveis og dårlig grep. Selvsagt for mange feil til å gi noen poeng.

Post 3, Petra, enkeltmarkering, dommer Svein Scheie, - 0 poeng

Nok en utfordring i terrenget, vi stod på den ene siden av en forsenkning/dal og kastet gikk på den andre siden. Også her kalte jeg inn og sendte på nytt. Men, Petra fant ingen dummy. Terrenget ble for vanskelig for henne.

Post 4, Petra, enkeltmarkering, dommer Morten Kielland, - 19 poeng

Så langt hadde postene gått radig unna, men ved post 4 og 5 var det en skikkelig flaskehals, så her ble vi sittende lenge på den felles venteplassen for de to postene, - sammen med en haug andre ekvipasjer. Da det ble Petras tur, hadde jeg jo ikke så høye forventninger etter 3 smultringer, men jammen glimta hun til. Når jeg tenker på terrenget og postene, så tror jeg rett og slett at det var det tydelige referansepunktet som redda henne her. Det lå nemlig et digert rotvelt og kastet havna på den andre siden. Hun så tydelig hvor hun skulle, og siden hun ikke lar seg forstyrre av terrengskifte var hun kjapt på plass på riktig sted. Fint grep, hjemkomst og avlevering hadde hun også.

Post 5, Petra, enkeltmarkering, dommer Morten Kielland, - 17 poeng

Stamplass på omtrent samme sted og samme dommer på denne posten som post 4. Vi skulle bare følge etter dommeren til et litt annet utgangspunkt i terrenget. I motsetning til hva Carmen kan finne på i fm sånne forflytninger, så fulgte Petra rolig og pent med meg (altså uten å f eks finne noe interessant på bakken, som Carmen gjerne gjør). På denne markeringen lette Petra litt mer og hun slapp dummyen like foran føttene mine.

Dommeren lurte for øvrig på hva som hadde gått galt på de tre første postene, siden det han så av hunden jo var veldig bra (36/40 poeng på hans to poster). Jeg sa som sant var at hun ikke var noe særlig trent på markeringer.

Oppsummering? Veldig fornøyd med lille Petra, som gjorde sitt beste ut fra de forutsetninger hun har. Hun har ikke hatt sjanse til å bli en god markør, med den minimale treningen hun har fått på dette. Jeg har prioritert å få en kul, tyst og rolig hund. Hun var jo alt annet enn kul og rolig som liten valp, heller ganske så gal.

I dag så jeg virkelig effekten av å ha tatt det sånn med ro med henne. Hun takla utmerket ventesituasjoner, slappa veldig av på venteplasser, var ikke stressa i det hele tatt i fm oppgavene. Ingen tendens til knalling. Og selvsagt knepp tyst.

Så får vi heller ta tak i det med markeringstrening videre framover. Det kjennes litt uvisst akkurat HVORDAN jeg skal trene med henne.

Dvs - noen tanker har jeg om hvordan jeg trente Carmen. Siden jeg begynte så sent med stopp-trening, hadde jeg jo ingen styring på Carmen når hun var på Petras alder. Dermed hadde Carmen en lang periode hvor hun ble pent nødt til å finne markeringene selv, jeg fikk ikke hjulpet henne. Og siden jeg visste at hun ikke kunne stoppe, var det lett for meg å ikke fristes til å gå inn og styre.

Selv om jeg ikke har trent stopp i sammenheng med apportering med Petra, så er hun likevel veldig kjapp med å ta kontakt med meg for å få hjelp hvis hun ikke finner en markering. Hun er mye mer var for at jeg kan gi et signal, enn det Carmen var. Derfor kommer det til å være en utfordring for meg - ikke å fristes til å hjelpe til. Tror at jeg må være veldig bevisst på at Petra skal få en lang periode hvor hun ikke skal få hjelp til å finne markeringer.

Tenker også at jeg skal passe på at Petra ikke blir sånn at hun løper seg fram i et søk. Heller avbryte om det ikke går, og gjøre kastet på nytt. Også er det vel noe med å ikke trene i tilfeldig terreng, men plukke ut steder hunden kan bruke som referansepunkt - trene opp minnet hennes til å merke seg steder i terrenget.

Vel, jeg overleverte Petra til passasjeren min, som altså var ferdig med sin AK-hund, så hadde Petra hundevakt en stund. Mens, jeg skynda meg tilbake til bilen og henta Carmen til hennes eliteoppgaver.

Post 1, Carmen, 2 hunder i walk up, dommer Jhonny Henriksen - 7 poeng

Alle EK-hundene starta på denne posten, og vi var ganske langt ut i rekka, så her venta vi lenge. Artig at faren min og niesa mi hadde kommet for å se på oss. Og Carmen fikk dermed masse kos på venteplassen.

Da det ble vår tur kjente jeg klumpen i magen, - det var jo så lange avstander! Vi gikk to i en liten walk up. Den ene hunden fikk en dirigering på et skudd og et diskret utlegg av dummy, den andre fikk et kast. Carmen var først ute med dirigeringsoppgaven. Den markerte hun rett og slett, og jeg behøvde ikke annet enn sende henne, så var hun ganske så direkte på og kom hjem.

MEN, på kastet ble det altså bare surr! Hun forsvant for meg der ute. Og jeg fløyta og blåste. Så dukka hun opp innimellom, men var jo helt ute av hånd. Etter langt og lengre enn langt kom hun seg til rette sted og kom hjem med dummyen. Da hun kom hjem skjønte jeg jo hva hun hadde holdt på med. Hele ryggen hennes var full av kumøkk. Tydelig at hennes prioritering hadde vært å rulle seg i dritt, ikke å lete etter dummy.

En av medhjelperne kunne fortelle at hun hadde rulla seg av hjertens lyst der ute. Reist seg opp, vurdert litt, for så å ta en ny runde med rulling. Dritthund!!

Vi fikk altså poeng for den første dummyen.

Post 2, Carmen, dirigering, dommer Lars Mertz - 0 poeng

Vi fortsatte til dirigeringsoppgaven på neste post. Her var også Carmen helt ute av hånd. På denne posten spiste hun dritt, kunne medhjelper fortelle etterpå. Lokaliserte den største kuruka hun fant og gafla i seg av hjertens lyst!

Post 3, Carmen, dobbeltmarkering, dommer Annelise Johansen - 9 poeng

På vei til neste post klarte jeg å plumpe skikkelig i et gjørmehøl med kumøkk - til anklene i dritt, bokstavelig talt. En noe spesiell opplevelse å gå den lange runden videre til postene mens det skvalpa i dritt i skoa….

På denne posten var det dobbeltmarkering på linje hvor hver apport ble vurdert for seg. Den første henta hun veldig fint, så her ble det 9 av 10. MEN, på den andre var hun fullstendig ute av hånd. Medhjelper signaliserte til meg at hun var ute og svømte i vannet! Carmen på frivillig svømmetur!!

Jeg måtte rett og slett gå ut i terrenget og hente henne, for hun kom ikke på innkalling uansett hvor mye jeg ropte og fløyta. Det kan vel godt hende hun spiste dritt her også, i tillegg til svømmeturen…

Post 4, Carmen, dirigering, dommer Morten Kielland - 12 poeng

På denne posten var det verken dritt eller vann, så her slapp vel Carmen opp for kreative ideer. Men, hun var ikke distinkt nok på fløyta og jeg måtte bruke tid for å få henne til rette sted, likevel - noen poeng ble det altså.

Post 5, Carmen, enkeltmarkering , dommer Hans Petter Grongstad - 17 poeng

På vei bort til stamplass markerte Carmen en kuruke til siden for stien…

Da hun fikk oppgaven avslutta hun bra med et selvstendig arbeid på markeringen. Lette og fant helt greit. MEN, hun hadde ikke glemt kuruka. Så etter at apporten var avlevert og vi var ferdige, var hun som en pil bort til dritten før jeg fikk sukk for meg.

Ojojoj! Hva SKAL en si om denne elitehunden?! Ganske så frustrerende at hun er “tilbake” i disse gamle uvanene. En kan jo lure på hva som skjer med jaktlysten hennes i sånne settinger, når hun totalt glemmer oppgaven hun skal gjøre. Og ikke minst kan en lure på hva i all verden jeg skal gjøre med det…

Helt klart mest fornøyd med flokkens yngste i dag!

Her er dagens resultater:

Begynnerklasse:
1 WT-beg. Karoline Sivertsen 94
2 WT-beg. Karianne Hansen 93
3 WT-beg. Jorunn Ludvigsen 93

Åpenklasse:
1 WT-åpen Line Hovde 97
2 WT-åpen Tone Andersen 94
3 WT-åpen Amund Lorentzen 94

Eliteklasse:
1 WT-elite Kari Hansen (Ynni) 90
2 WT-elite Anna-Lena Wendt 87
3 WT-elite Bjarne Holm 87

Gratulerer med alle de flotte prestasjonene! Og en stor takk til den sentrale jaktkomiteen som dro dette kjempearrangementet i havn.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar