søndag 26. juli 2015

23.07 Sur dag i Hemsedal









Vi var i et annet område i dag, enn der vi var mandag og tirsdag, tid for vannarbeid.

I dag regna det ikke, men du verden, så kaldt det var. En skikkelig sur vind og ordentlig hustrig å stå ute ved vannet. Og selvsagt kaldt for hundene som skulle diverse ganger ut på vannarbeid.

Carmen var først ute i dag og vi begynte med å stå på linje ved vannet. Det ble kasta dummyer og baller, både på en øy og på en odde i nærheten, i tillegg til noen ute på vannet.

Carmen slurva litt med avlevering/risting i begynnelsen, men tok seg inn igjen. Hun var stopplydig da hun ble sendt ut på øya, skulle stoppe og så søke.

Videre hadde vi en runde hvor det var kasta dummyer til venstre på halvøya og baller ut på øya. Hundene skulle sendes mot øya og så blåse stopp mens de var på vann. Det gikk et forstyrrende kast til høyre, men vi skulle vinkle til venstre, sånn at de svømte til odden og henta dummy.

Jeg tok sjansen på å la Carmen komme ganske nærme øya før jeg blåste stopp. Venstre, og en ny stopp og ny venstre, så løste hun oppgaven.

Vi ble påminnet om å være nøye med å skryte av hunden på riktig tidspunkt, nemlig når den har hodet i riktig retning.

Så fikk vi en runde hvor det ble kasta ball på vann og en hund ble sendt mot den. Blåse stopp og det ble kasta en dummy. Hunden skulle videre ut til ballen og en annen hente dummyen. Carmen klarte oppgavene sine bra.

Litt snakk om avlevering. Bra å lære hunden at vi holder i dummyen og hunden selv fjerner hodet. Isteden for at vi fjerner dummyen. Da får vi mindre sjanse for å glippe dummyen, så den havner på bakken.
 
Instruktøren var flink til å individualisere opplegget og lese den enkelte hund. Alle fikk styringsoppgaver på vann, hvor det ble kasta flere alternativer og en skulle styre hunden til en annen enn den som hunden var fokusert på.

Hunden ble sendt på øya og stopp. Så ble det kasta forstyrrelser til begge sider, men hunden skulle nærsøk på øya. Her måtte jeg flire litt av Carmen. Akkurat som på Birgitta-kurset ante hun ugler i mosen, og ville først ikke bevege seg fra fot når jeg skulle sende henne ut. Men, på andre forsøket gikk det bra.

For øvrig fikk Carmen en sterk fristelse her, siden den ene forstyrrelsen ble kasta rett foran henne, nede i vannet. Og hun hadde lyst til å gå på den, men jeg fikk stoppa henne og fikk henne til å søke videre ut på øya. Også søkte hun litt med tennisball i munnen, da. Det var vel litt min feil, siden jeg ikke så at hun hadde plukka opp.

Viktig at vi på trening støtter hunden, også om det ikke er så vanskelig. Sånn at den har erfaring med støtte til den dagen vi trenger det - på vanskeligere oppgaver og på prøve.

På slutten flytta vi litt på oss til et sted med et sivområde på den ene siden og noe gjørmete vann og sivområde på den andre siden. Det ble kasta ut baller i det ene området og dummyer i det andre. Hundene fikk først tømme området med dummyene. Så ble det kasta ut på nytt, før vi snudde oss og sendte dem på tennisballer. Carmen fant faktisk ingen tennisball, men hun var flink på dummysøket.

Da hundene på nytt skulle ut i sivområdet visste vi jo at alle åtte dummyene lå ute i sivet, ikke i skogen. Litt styring for å holde de tight i området. Jeg brukte «kom nærmere» på fløyte og la til «søk» når hun var i riktig område.

Avslutningsvis ble det kasta ut tennisballer på lamd innenfor den øya de tidligere hadde vært på. Vi gikk rundt til den opprinnelige utsendingsplassen og Carmen var først ut. Hun skulle søke på øya og kom hjem med tennisball. De andre fortsatte litt, mens jeg begav meg til bilen for å bytte hund til neste kurs.








Petras tur, altså. Det begynte litt ugreit. Det var lagt ut et område i slutten av en skogsvei, dette hadde alle hundene sett før den enkelte fikk sine oppgaver. Så ble det kasta en markering på vann. Den på land skulle inn først.

Petra måtte få to forsøk på den på land. Siden hun rota litt, kalte jeg hjem og gikk litt nærmere. Da gikk det greit. Etter å ha hente den på vann, tok hun en bue utenom meg og slapp dummyen. Så spant hun tilbake til stamplass og fikk stjålet en tennisball fra utstyrskassa. Dessverre. Som vanlig veldig vanskelig å få tak i henne når hun har en ball.

Hun fikk en ny markering på vann, og denne gangen havna kastet litt vanskelig ift der vi stod. Så hun trengte litt hjelp, men kom seg ut i vannet og fant dummy. Denne gangen var det en bra avlevering.

Så hadde vi en runde med dirigering over vann. En medhjelper på andre siden skjøt et skudd og kasta en lav dummy første gangen. De neste to gangene var dummyen lagt ut på forhånd, og det var kun skudd. Petra ble sendt ut tre ganger, og hadde høy motivasjon, bra driv og fin retning. Men, hun svømmer veldig sakte. Fine avleveringer fikk vi også stort sett.

Dagens siste øvelse var feltsøk. Dette har jeg jo trent lite med Petra, så hun mangler erfaring. Det viste seg også, ved at hun var veldig opptatt av tomvitringer og hadde vondt for å slippe dem. Hun søkte meget intens der det tidligere hadde vært dummy, liksom som om hun ikke ville tro på at det var tomt. Hun er jo en «nese-hund» og ikke en «øye-hund».

For øvrig fant hun fire stykker og lette fint i hele området.

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar