søndag 26. juli 2015

25.07 WT i Hemsedal













Før dagens konkurranse hadde jeg ambisjoner om at Carmen skulle vinne Eliteklassen - det gjorde hun for to år siden, med 93/100 poeng. Når det gjelder Petra hadde jeg et håp om at hun ikke skulle bli helt vill og gal, at hun skulle la være å knalle og at jeg skulle få dummyen etter at hun hadde henta.

Vel, nå ble det litt annerledes enn jeg hadde forestilt meg, det gikk kort sagt dårligere med Carmen enn forventa og bedre med Petra enn forventa.

Jeg gikk først runden med Carmen

Post 1, dommer Magnus, dirigering - 18 poeng
Carmen løp snorrett ut til riktig sted og stoppa, kom litt for langt til siden, stoppa igjen og søkte. Kom kjapt hjem med dummy.

Post 2, dommer Karin, tre markeringer på vann - 15 poeng
Denne posten ble ganske surrete for Carmens del. Hun var første EK-hund i sving og medhjelperen hadde ikke helt fått dreisen på oppgaven. Først skulle vi gå fot en liten bit, ned til vannet. Det ble først et feilkast, så Carmen og jeg måtte gå tilbake, og en «picking-up»-hund ble sendt ut etter dummyen.

Så starta vi på nytt, da. To kast i vannkanten og de landa bare et par meter fra hverandre. Hun henta den første og valgte å gå opp på land og løpe rundt. Jeg ble nok litt stressa av den ruskete starten og var litt for lite konsentrert i hjemkomsten hennes. Dermed rista hun seg og slapp dummyen.

På neste apport var det meningen medhjelperen skulle kaste et forstyrrende kast når hunden var på vei ut, - antagelig til siden for hunden. Men, markeringen falt i linje på vei ut til den hun var sendt på. Dermed var det bare rett og rimelig at hun henta den først. Hun svømte hjem og hadde fin avlevering. På den siste tok hun nok en gang landveien hjem, men nå hadde den tobente våkna, så nå ble det grei avlevering.

Post 3, dommer Asbjørn, en markering, og så en dirigering i smal vinkel ift markeringen - 10 poeng
Ja, her er stikkordet kumøkk! Jeg har jo helt glemt dette året å ta litt aversjonstrening på møkk. Det har jeg gjerne gjort før om årene, siden det jo er et kubeite vi bruker til WT.

Det gikk altså først en markering. Så var det meningen vi skulle vente til medhjelperen gikk litt fram og skjøt et skudd mot dirigeringen. Men, dommeren gav klarsignal før skuddet, så jeg sendte Carmen. Hun stoppa opp på vei ut, og jeg måtte handle henne til markeringen.

Så var det dirigeringen, da. Her ble det mye fløyting og strev for å få hjem dummyen. Mistenker at hun også rulla seg i kumøkk, men store deler av tiden kunne jeg ikke se hunden pga av den tette vegetasjonen.

Fikk for øvrig et tips fra dommeren. Jeg kunne ha sendt mot skytteren på dirigeringen, og venta på å vinkle til siden, til hun var kommet langt ut. Så hadde jeg kunnet se hunden i lengre tid før hun forsvant i vegetasjonen. Jeg glemte jo helt å tenke vind, også. Litt dårlig handling, altså, og litt dårlig forberedelser mtk kumøkka.

Post 4, dommer Øyvind, dobbeltmarkering på øy og land over vann, på linje, - 10 poeng
Det ble kasta en dobbeltmarkering, den ene landa på øya og den andre på land bortenfor øya. Her ble antagelig Carmen forvirra, og alle de som mener det beste er å ha en eneste utsendingskommando kan si «hva var det jeg sa»... Jeg sa nemlig «over» til Carmen, og det oppfatta nok hun som en dirigering, og at det IKKE var markeringen hun skulle hente. Dermed skar hun ut til venstre og tok sikte på odden til venstre for oss. Mye styr for å få henne til riktig sted. Stakkars, Carmen, som nok i hennes hode gjorde akkurat som jeg sa - nemlig så seg om etter et annet sted hun skulle over enn der markeringen hadde falt.

På den andre markeringen gikk hun fint til øya, jeg fikk stoppa henne og sendt henne videre på «gå» til land.

Post 5, dommer Øyvind, dirigering over vann - 8 poeng
Her fikk vi beskjed om at hunden ikke skulle gå på land før den var framme ved en kanal og at det lå dummyer på høyre side. Carmen hadde fin retning, men litt langt ut på vannet. Jeg turte jo ikke slippe henne nærmere land. Men, da hun var framme gikk hun til venstre og ikke til høyre. Vedder på det var enklere å komme seg opp på venstre side. Så ble det mye styr der ute for å få henne ned fra bakken, over vannet og søke til høyre. Jeg burde fått ordentlig stopp på henne før jeg handla videre. Hadde det for travelt rett og slett.

Dårlig handling både på 4 og 5. Til sammen fikk Carmen 61 poeng av 100, mao 32 poeng mindre enn for 2 år siden!! Hun ble nummer 3 av de 5 EK-hundene.


Så var det Petras tur. Jeg var spent på hva hun ville finne på....

Post 1, dommer Magnus, markering, - 20 poeng
Kastet gikk i tett terreng, og Petra fant dummy veldig kjapt. Bra opptak og avlevering.

Post 2, dommer Karin, en markering og en dirigering på vann, - 9 poeng
Her skulle vi gå fot en liten bit ned til vannet. Dette klarte Petra bra, vi ble bare trukket 1 poeng for foten.

Dessverre gjorde jeg det litt vanskelig for Petra ved å gå altfor nærme vannkanten, sånn at hun ikke fikk satt seg ordentlig ned før kastet. Og så knalla hun altså på markeringen. Men, det var ikke noe hysterisk kaste seg avgårde, mer som en misforståelse fordi hun kom så helt oppi vannet. Jeg sa ingenting, med tanke på å få en bra avlevering, og det fikk vi altså.

På vei hjem, da Petra var noen få meter fra meg, ble det kasta en ny. Hun hørte plasket og snudde seg, men svømte fint inn og leverte dummyen.

På denne posten fikk vi altså 0 på den første oppgaven pga knalling og 9/10 på den andre oppgaven.

Post 3, dommer Asbjørn, en markering - 19 poeng
Markering i tett vegetasjon på kubeitet. Og lille gul hadde kun fokus på oppgaven, og ikke på kumøkk. Her fikk jeg noe tips om hvordan få tatt imot dummy og kjapt få kobbel på hunden.

Post 4, dommer Øyvind, en markering på vann - 10 poeng
Petra stressa litt i kobbelet på vei ut til dommer på denne posten, og etterpå fikk jeg kommentar på at jeg gikk stivt og som jeg var 90 år på vei utover. Ja, det stemmer det - jeg er langt mer anspent når jeg skal gå med Petra enn med Carmen.

Markeringen på vann klarte Petra bra, dvs da kasteren begynte å bevege seg langs bredden mista hun litt fokus og snudde seg etter lyden av skrittene hans. Dommeren ba da kasteren om å stå i ro. Ifm avleveringen ble det tøys her - hun slapp og rista seg. Men, jeg klarte å hanke henne inn før hun fant på noe tull.

Post 5, dommer Øyvind, en markering på andre siden av sundet, - 5 poeng
Dette var dagens mest spesielle post med Petra. Oppgaven så i utgangspunktet grei ut, - en markering på andre siden av sundet. Hunden hadde god sikt, men når den løp ned bakken og la på svøm, så syntes jo ikke dummyen lengre. Det som derimot syntes var fire store kritthvite plastdunker (til å holde oppe et garn eller noe sånt) som lå og fløt et stykke ut på vannet.....

Så, Petra begynte å svømme mot en av dunkene. Jeg blåste på henne og faktisk responderte hun og tok kontakt. Prøvde å dirigere henne gå utover, men hun hadde bestemt seg for å undersøke plastdunken, Til slutt lot jeg henne bare svømme, så hun fikk sjekka ut plastdunken. Hun så da først ut til å ha gitt opp det prosjektet og snudde inn mot land. Men, så fikk hun øye på en av de andre dunkene og begynte nok en gang å svømme utover.

Mye styr for å få snudd henne mot land, men omsider la hun på svøm i riktig retning. Vel oppe på land hadde hun en farlig fart oppover bakken, og etterpå kan jeg tenke at jeg der burde ha blåst stopp, for det ville hun nok ha hørt på. Men, hun rakk å komme seg opp, og begynte å løpe bortover bakkekammen. Innkallingssignal, så kom hun hjemover, og tok vitring. Denne gangen var avleveringen bra.

Petra fikk i alt 63 poeng, og slo altså Carmen. Du, verden, det hadde jeg ikke venta.

Jeg må si meg fornøyd med hva hun fikk til i dag. og synes det er litt artig at hun etter en uke med mye tull og tøys på kurset faktisk var konsentrert og leverte 5 av 6 dummyer pent i hånd.

Gratulerer til Nils, Hildur og Tone som vant hhv EK, AK og BK med 77, 80 og 97 poeng!

På kvelden var det som vanlig festmiddag med taler og gaver til instruktørene og med opplesing av vinnerne i de forskjellige klassene på WT.

Dermed var Hemsedals-uka over for i år, og vi går straks løs på høsten med mange jaktaktiviteter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar