torsdag 5. mai 2016

30.04 Kurs med Gjøtterud Odals Verk - dag 1

























Nok en helg med kurs for Petra. Dette kurset var jeg virkelig spent på, jeg har jo vært på mange nok Gjøtterud-kurs til å vite at det ville kunne bli litt heftige situasjoner med løs hund, eh, løs Petra. Og det er liksom ikke hvilken som helst løs hund vi snakker om da.....

Vi var seks ekvipasjer med AK-hunder på kurs, - 3 labradorer, 2 Golden og en Flat. Et par av hundene har så vidt prøvd seg i AK, vi andre har bare en 1BK. Været viste seg vel ikke akkurat fra sin beste side, men vi kledde på oss og søkte ly innomhus innimellom, så gikk det greit nok.

Instruktøren begynte med å prate om at vår jobb er å gjøre det lett for hundene våre. Derfor skal vi alltid, alltid gi beskjed til hunden FØR vi begynner vår bevegelse, eksempelvis si “fot” før vi i det hele tatt rører oss i noen retning.

Litt prat om hva en markering egentlig er, - eller hva vi trener når vi trener markering... Må vi egentlig kaste så mye som hunden skal hente direkte... Vi trener strengt tatt hukommelse og konsentrasjon. Dette kan vi også gjøre ved å legge ut mange områder. Vi kan benytte oss av vanskelig terreng for å få hunden til å bruke nesa og ikke bena.

Fint med øvelser hvor hunden skal følge oss og ikke dummyen. Huske på at hunden skal sendes på vår kommando, ikke på bevegelse.

Vi begynte med noen enkeltmarkeringer, og Petra knalle vel nærmest umiddelbart. Men, hun lot seg hanke inn igjen, og det er jo positivt.

Det ble kasta ut til fire områder - fire hjørner ift der vi stod på linje. Så skulle jo vi, eller rettere sagt instruktøren bestemme hvilket hjørne vi skulle sende til. Jeg fikk, vel fortjent, kjapt beskjed om at Petra løper avgårde altfor tidlig. Dette VET jeg jo, men jeg har på en måte bare latt det skje. Og sånt er det jo ingen grunn til - jeg må jo ta tak i det!

Rett og slett trene henne på at jeg kan holde ut armen, og hun skal faktisk vente på mitt “gå” før hun får lov å løpe avgårde. Det er hunden som skal tilpasse seg oss, ikke motsatt!

I neste runde var det to hunder av gangen. Det ble kasta en markering til hver av to hjørner og hundene skulle “kryss-sendes”.

Vi hadde en liten økt før lunsj med å trene fot mellom to dummyer, altså at vi gikk fot mot et punkt, la ut en dummy, snudde vekk og gikk fot tilbake, for så å legge ut dummy. Så snu igjen og sende hunden. Brudd på forventninger.

Litt prat om dette med avlevering og mottak. Hunden leverer i front, så kan den etterpå få beskjed om å sette seg. Deretter kan vi gå inntil hunden og gå fot videre. Poenget er stress-demping. Vi vil ikke at hunden skal tenke “neste apport”, noe den gjør hvis den hiver seg rundt og “lander” i fot. Vil at den skal roe seg ned og vente på vårt initiativ.

Etter lunsj starta vi med alle på linje og trente vendinger. Det ble kasta ut til flere steder, blant annet over gjerdet. Petra strevde litt med å komme seg over/gjennom gjerdet. Hun har ikke samme hoppe-talentet som Carmen.... Det ble også en vannapport på den lille dammen. Etter at Petra hadde vært i vann ble hun ganske så elektrisk og energisk. Tok henne litt i kobbel en periode.

Instruktøren snakka om at hunder ser mer hvor vi ser enn hvor vi peker. Derfor er det lurt å se på det punktet vi vil hunden skal gå til, og ikke stå og se på hunden.

Noen øvelser på slutten av dagen. Vi kan stå i midten og kaste en dummy rett fram, snu oss 90 grader til siden, vekk fra dummyen og gjenta kast rett fram. Fortsette sånn til vi har en dummy i fire retninger. Så begynne å sende hunden, den skal gå til den vi peker på. Kan også spre dummyer i en vifte-formasjon foran oss og trene på at hunden skal være nøyaktig og gå til den vi peker på. Dette er en type øvelse vi kan fortsette med også på hunder på elitenivå, bare med litt større avstander.

Dermed var dag 1 av kurset over. Og Petra hadde vel igrunn vist både bra og dårlige sider i løpet av dagen. Men, det gikk ikke så ille som jeg hadde frykta. Og faktisk gikk det an å snakke til henne i de situasjonene som oppstod.

Jeg sa litt om at jeg har hatt problemer med å finne ut hvordan korrigere henne. Fikk det tipset å veksle veldig kjapt mellom ros og ris. Og det tror jeg er et godt råd. Vet jo fra før at Petra responderer veldig bra på ros.


Etter kurs var det tid for felles middag, faktisk med fasangryte på menyen. Vi er heldige som kan ha sånn servering på kurs!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar